SAMURAJ MORGONRUTIN

441248.jpg

De tidiga timmarna mellan 05.00 och 08.00 är ansågs som ”Gyllene Timmarna” av samurajerna, men också av författare, entreprenörer och olika visionärer. Samurajerna hävdade att dessa timmar var de viktigaste på hela dagen och de använde dem för att väcka liv i sin kreativitet, produktiviet och skapa ett lasaerlikt fokus som höll i sig under hela dagen.

Deras morgonrutin byggde på stenhård disciplin var noga utformad in i minsta detalj för att skapa ett lugnt och balanserat sinne. Men också stärka och förbereda deras kroppar för krig. Samurajerna visste att morgonens första timmar satte standarden för resten av dagen och för dem kunde det innebära skillnaden mellan liv och död. Här är delar av deras morgonrutin, översatt och anpassad till oss.   

 

BÄDDA DIN SÄNG

Det finns en anledning till att både samurajer och militärer alltid startar dagen med att bädda sin säng. Det kan låta som en enkel och obetydlig sak, men det är tvärtom - det viktigaste du gör under hela dagen.

 

Kallt vatten i ansiktet

När du lämnar din säng går du raka vägen in i badrummet och skvätter iskallt vatten i ansiktet. Det kommer hjälpa dig vakna och ta bort morgondimman ur dina ögon. (Samurajerna hällde en hink med iskallt vatten över sig)

 
379719.jpg

500ml vatten & Vitaminer

En vätskebalanserad kropp ger dig energi och hjälper din hjärna tänka klart. Så det första du bör göra efter du vaknat upp är att börja fylla på dina vätskedepåer med vatten – absolut inte kaffe eller energidryck som innehåller koffein och är vätskedrivande.

Krama gärna ur en halv citron i ditt vatten för att ge det alkaliska egenskaper, och en bra uppfriskande smak - Kombinera med vitaminer och mineraler. (Samurajerna drack vatten med krossade örter, rötter och blad)

 
SamuraiBlossoms2.jpg

Praktisera tacksamhet

För samurajerna var ödmjukhet, tacksamhet och respekt allt, så de tränade därför sig själva varje morgon i att känna och bemästra det. Avsätt 1 minut åt att  intensivt tänka på något du är tacksam över i ditt liv. Du kan tänka på din familj, dina vänner, dig själv, att du lever eller tacksamheten över de fantastiska möjligheterna du har att styra över, påverka och förbättra ditt eget liv.

Detta kommer fylla dig med en känsla av tacksamhet och ödmjukhet som du bär med dig resten av dagen. (Samurajerna försökte känna tacksamhet över allt i sitt liv)

 
vintage-japanese-poster-samurai-warrior-in-water-12219-p.jpg

Ta en kalldusch

En kall dusch på morgonen kommer ge dig energi, höja din reaktionsförmåga och påverka ditt humör.

Ett tips är att börja varmt, tvätta kroppen och gör färdigt din rutin. Ta sedan de sista 30 sekunderna och ställ dig i det iskalla vattnet.

Läs mer om alla fördelar här.

(Samurajerna ställa sig nakna i ett iskallt vattendrag)

 

Samuraj 5/5/5

För samurajerna var detta den viktigaste delen av morgonrutinen och den var utformad för att stärka sinnet och kroppen, men även träna det som de tyckte var absolut viktigast - disciplin. Varje del av rutinen tar 5 minuter men kan höjas i takt med att du och din disciplin blir starkare. T.e.x till 10/10/10 eller 20/20/20.
(Samurajerna spenderade över en eller flera timmar inom varje område)

peaceful_samurai_custom_by_mycks-d5d4y2y.jpg

Väck liv i din inre Samuraj

Denna delen av morgonrutinen handlar om att väcka liv i den elden som brinner i ditt bröst och är designad för att hjälpa dig ta kontroll över dagen, uppnå dina mål och hålla dina löften till dig själv.

 • Sätt dig ned på golvet eller på en stol (viktigt att sitta rakryggad).

 • Sätt på musik (episka soundtrack till spel och filmer som får ditt blod att koka).

 • Börja tänk på vad du skall och vill åstadkomma under dagen och sätt upp en plan för hur du skall lyckas med det.

 • Lova dig själv att göra det som krävs för att uppnå dina mål under dagen.

 • Visualisera nu dig själv uppnå dina mål och känna stoltheten i bröstet över vad du åstadkommit (detta kommer leda till att du vill känna den underbara känslan av stolthet igen senare under dagen)

Väck liv i din kropp

Denna delen av morgonrutinen handlar om att få igång blodcirkulationen och väcka liv i din kropp. När du lämnar ditt hem på morgonen vill du känna att din kropp är mjuk och avslappnad men också att dina muskler är spända.

 • Sträck på och mjuka upp kroppen (Yoga är perfekt)

 • Få igång blodcirkulation och din puls (skuggboxning eller jumping jacks)

 • Träna din styrka – Exempel på 3 olika träningspass 1 - 2 - 3

SKAPA INSPIRATION

Denna delen av morgonrutinen är designad för att ladda upp din kreativa energi och fylla ditt bröst med en härlig och varm känsla av inspiration. Alla människor fungerar olika så det gäller att testa sig fram och se vad som har bäst effekt på dig. Här är några exempel:

 
4181c39c572866a2691dc6f0e3b073f673149059_hq.jpg

Övriga Samurajtips

 • Vänta minst 1 timme med att dricka ditt morgonkaffe (kroppen behöver återställa vätskebalansen innan du tillsätter koffein – som är vätskedrivande)

 • Är din frukost en skiva vitt bröd med ost – skippa hellre frukosten och ät något mer ordentligt senare. (exempel havregrynsgröt med kokt ägg)

 • Sluta var en slacker, skaffa en stabil morgonrutin, ta dig själv på allvar, ställ högra krav på dig själv, lev upp till dem, håll dina löften och börja behandla dig själv med respekt.

tommy alfredsson

Lifehacks, Personal Development, Internetculture, etc.